lauantai 19. syyskuuta 2015

Keski-Suomen Kennelpiirin Nuorisojaosto

Tämän postauksen kuvat nro 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ja 12 (C) Jutta Savela.

Vuoden 2012 keväällä osallistuin Windyn kanssa viikonlopun mittaiselle trimmaus- ja junior handler-kurssille, jonka järjesti paikallisen kennelpiirin nuorisojaosto. Siellä (tai oikeastaan jo sitä ennen) tuli puheeksi, että kiinnostaisiko tulla mukaan jaostoon - no itse asiassa kiinnosti. Koulutusviikonlopun jälkeen ei kulunut kauaakaan siihen, kun jaostolla oli seuraava kokous ja oikeastaan siitä lähtien olen ollut jaoston toiminnassa mukana. Nyt on siis luvassa asiaa tästä jaostosta, jossa olen ollut mukana noin 3½ vuotta.
Mikä on Keski-Suomen Kennelpiirin Nuorisojaosto?

- Tällä hetkellä viidestä koiraharrastajasta (sekä nuorisovastaavasta) koostuva porukka, joka ajaa koiranuorten asioita sekä järjestää erilaisia koiratapahtumia erityisesti nuorille koiraharrastajille. 

Nippelitietoa vielä sen verran, että Suomi on jaettu 19 eri Kennelpiiriin ja täällä Keski-Suomessa on Keski-Suomen Kennelpiiri. Jokaisella piirillä on jaostoja, kuten tokojaosto, kaverikoirajaosto tai palveluskoirajaosto - ja tämä. Joten nuorisojaosto ei toki ole Keski-Suomen oma juttu, vaan meitä nuorisojaostolaisia on ympäri Suomea.

Mitä meidän jaoston toimintaan sitten kuuluu?
- Pääasiassa tapahtumien järjestäminen ja niiden kautta nuorisotoiminnan esille tuominen. Oikeastaan meidän pitäisi järjestää tapahtumia erityisesti nuorille, mutta se ei ole niin justiinsa ja saadaan kyllä vapaasti porukalla päättää, mitä me milloinkin halutaan järjestää. Tähän mennessä ollaan järjestetty esimerkiksi useampi mätsäri, kesäleirejä, koulutusviikonloppuja, möllitoko- sekä möllirallytokokisat. Nuoria harrastajia muistetaan esimerkiksi sillä tavoin, että meidän järjestämissä mätsäreissä on aina junior handler-kisa ja useimmiten myös lapsi&koira-kisa kuuluu mätsäreiden ohjelmistoon. Monissa tapahtumissa (esim. kursseilla) etusija on tiettyyn päivämäärään asti nuorilla koiraharrastajilla, ennen kuin paikkoja jaetaan muillekin. Lisäksi saatamme olla esimerkiksi koiranäyttelyissä/messuilla pitämässä nuorisojaoston ständiä, jossa esitellään jaoston toimintaa ja pidetään samalla esimerkiksi arpajaiset.

möllitoko syksy 2013
möllirallytoko kevät 2015
Meidän toiminta rajoittuu kuitenkin pääasiassa tapahtumien järjestämiseen. Niiden järjestäminen ja organisointi on osoittautunut todella kivaksi ja samalla myös opettavaiseksi, olipa kyse oikeastaan mistä tahansa tapahtumasta. (Eikä me oikeastaan edes järjestettäisi mitään sellaista, minkä työstäminen ei tuntuisi mielekkäältä!) Jaostolla on kokouksia vaihtelevasti, noin 4-8 kertaa vuodessa, sillä nykyään pystytään aika paljon sopimaan asioita myös sosiaalisen median avulla. Meidän jaostolla on oma salainen facebook-ryhmä, jossa keskustellaan aika aktiivisesti tapahtumiin liittyvistä asioista. Kokouksissa lähinnä päätetään, että mitä järjestetään ja milloin sekä tehdään myös työnjako siitä, kuka tekee mitäkin. Facebookissa on sitten kätevää keskustella siitä, kuinka tapahtuman järjestäminen on lähtenyt käyntiin sekä tiedottaa muita esimerkiksi siitä, ovatko tuomarit tai sponsorit jo varmistuneet.


Tapahtumat järjestetään ja suunnitellaan aina yhdessä, varsinainen "vetovastuu" on yhden tai parin ihmisen harteilla, mutta hommat jaetaan aina jaostolaisten kesken. Joku tekee mainoksen, joku kyselee meille paikan sekä tuomarit, kaksi muuta ottavat yhteyttä mahdollisiin sponsoriehdokkaisiin jne. Hommia jaetaan sen mukaan, mitä kukin haluaa tehdä - tai osaa tehdä parhaiten. Itse en ole tehnyt minkään tapahtuman mainosta muistaakseni ikinä, sillä olen maailman surkein tekemään yhteistyötä tekstinkäsittelyohjelmien sun muiden kanssa, joten olen vapauttanut itseni siitä hommasta oikeastaan joka kerta. Sen sijan tunnen ja tiedän paljon ihmisiä, joten tuomareiden kyseleminen ja hankkiminen on usein minun vastuullani ja useimmiten olen myös ahkera kyselemään sponsoreita.

Hommia jaetaan toki myös sen mukaan, mitä kukin pystyy tekemään. Esimerkiksi yksi jaostolainen muutti opiskeluiden perässä toiseen kaupunkiin, mutta jatkaa jaostossa toimimista siitä huolimatta - omissa rajoissaan tietenkin. Hänelle siis laitetaan usein hommia, joita voi hoitaa puhelimitse tai sähköpostitse/tietokoneella, kuten esimerkiksi sponsoreiden kyseleminen tai mainoksen tekeminen. Itse puolestaan asun aivan keskustan tuntumassa, joten taidan olla se, joka levittää mainoksia eniten, kun noita eläinlääkäriasemia, eläinkauppoja, marketteja, treenikenttiä ja koirapuistoja löytyy useita ihan kävelymatkan päästä, joten jo yhden lenkin lomassa saa levitettyä useamman mainoksen.

koirien valokuvauskurssi kevät 2015
koirien valokuvauskurssi kevät 2015

Jaostossa toimiessa on oppinut, ettei tapahtumien järjestäminen aina ole helppoa ja välillä tulee vastaan hieman tukalia tilanteita. Tällaisia tilanteita oli mm. silloin, kun mätsärille ei löydetty kovinkaan kummoisesti sponsoreita ja sen seurauksena meillä oli melko vähän palkintoja, toisinaan myös tapahtumiin ei ilmoittaudu tarpeeksi porukkaa, jolloin tapahtuma on pahimmillaan jouduttu perumaan tai paikan löytäminen osoittautuukin yllättävän vaikeaksi, esimerkiksi kesäleirien kohdalla.

Näissä kuitenkin pätee aika hyvin sanonta "virheistä oppii parhaiten" ja jos jokin ei menekään putkeen, niin seuraavalla kerralla osataankin olla jo paljon viisaampia. Esimerkiksi, kun viimeksi järjestettiin mätsäri, niin aloitettiin sponsorien kyseleminen sekä tapahtuman mainonta muutamaa kuukautta ennen tapahtumaa ja kokoonnuttiin vielä hyvissä ajoin ennen mätsäriä lajittelemaan palkinnot, joita oli muuten paljon! Tämä mätsäri olikin sitten hyvin onnistunut ja sai paljon positiivista palautetta, joten jotain ollaan tässä matkan varrella opittukin.

Kun itse kiertää mätsäreitä, niin on helppoa valittaa miten tämä, se ja tuo asia on huonosti, mutta vasta kun itse järjestää moista, niin ymmärtää, ettei se niin helppoa olekaan. Varsinkin, jos porukalla ei ole suuresti aiempaa kokemusta tällaisten järjestämisestä. Uskallan kuitenkin varmasti kaikkien jaostolaisten puolesta sanoa, että me jokainen ollaan kyllä opittu ja kehitytty tapahtumien järjestämisessä aika huimasti, jos vertaa vaikkapa muutaman vuoden takaisiin tapahtumiin.

match show syksy 2013
match show syksy 2013

Tapahtumien järjestämisessä kaikki eivät aina ole yhtä aktiivisia, eikä tarvitsekaan. Jo silloin kun aletaan ideoimaan jonkin tapahtuman järjestämistä, joku saattaa ilmoittaa olevansa melko kiireinen, jolloin tämä henkilö ottaa jo tässä vaiheessa hieman vähemmän hommaa harteilleen. Meillä on hyvä ja reilu porukka, eikä ole mitenkään tavatonta, jos joku kysyy toiselta, voisiko sittenkin hoitaa jonkun tietyn homman, jos ei itse syystä tai toisesta pystykään sitä tekemään. Esimerkiksi itselläni oli viime vuonna lähtö tokonuorten valmennusviikonlopulle ja samana päivänä olisi vielä pitänyt hakea hankkimaltani sponsorilta palkinnot ja kun kysyin, pystyisikö joku muu hakemaan ne, niin heti yksi ilmoittautui vapaaehtoiseksi. Ei siis olla kovinkaan nipoja sen suhteen, mikä on kenenkin homma, kun tapahtumat järjestetään kuitenkin yhdessä. 

Tosin tietysti näissäkin täytyy käyttää maalaisjärkeä, eikä esimerkiksi omaa hommaansa voi jättää viime tinkaan ja vasta sitten nakittaa se jollekin toiselle, kun aikaa asian hoitamiselle ei enää ole. Oma vastuu on siis kannettava, eikä muita saa jättää totaaliseen pulaan, sillä kaikkien työpanos on tärkeää tapahtuman onnistumisen kannalta. Tärkeintä on kuitenkin pitää tapahtumien järjestäminen mielekkäänä juttuna, sillä me kaikki toimimme jaostossa täysin vapaaehtoisesti, joten tapahtumien järjestäminen ja jaostossa toiminen ei missään nimessä saa tuntua pakkopullalta.

möllitoko syksy 2013
möllirallytoko kevät 2015

Mitä me itse tehdään meidän järjestämissä tapahtumissa?
- Useimmiten ollaan järjestäjien roolissa, mutta toisinaan päästään osallistumaan myös varsinaiseen ohjelmaan.

Esimerkiksi mätsäreissä olemme luonnollisesti niitä, jotka rakentavat kehät sun muut valmiiksi, ottavat ilmoittautumiset vastaan ja työskentelevät kehissä. Silloin ei oikein jää mahdollisuutta osallistua tapahtumaan oman koiran kanssa, vaikka toisinaan jaostolaisten omiakin koiria näkyy kehissä muiden esittämänä. 

Kaikissa tapahtumissa emme kuitenkaan ole yhtä työllistettyjä ja esimeriksi kursseilla (kuten valokuvauskurssi tai JH-kurssi) voimme olla lähinnä osallistujan roolissa, kun joku muu toimii vetäjänä. Kesäleireillä puolestaan hommaa on enemmän ja jokainen tekee jotakin omien tietojensa sekä taitojensa mukaan. Itse olen kouluttanut kahdella leirillä agilityä, kun lajin kouluttamisesta löytyi jo aikaisempaa kokemusta. Joku toinen oli puolestaan vetovastuussa illan ohjelmasta, eli leikeistä ja peleistä, joita pelattiin koko porukan voimin. Kolmannen vastuulla saattoi olla esimerkiksi leirin valokuvaaminen sekä huoneiden siisteyden tarkistaminen ja neljäs otti vastuulleen kioskin pyörittämisen. Jokaiselle on siis riittänyt mielekästä tekemistä ja kun hommia jaetaan tasaisesti, niin tapahtuman järjestäminen ei enää tunnukaan kovin suuritöiseltä.

Meidän järjestämät leirit ovat olleet pituudeltaan kahden yön mittaisia ja vetäjän roolissa se tuntuu yllättävän pitkältä ajalta, vaikka kaikki leiriläiset ovatkin aina leirin päätteeksi toivoneet vähintään tuplasti pidempää leiriä. Kesäleiri on tapahtumista juuri se, jonka eteen nähdään eniten vaivaa, joten leirin päätteeksi on kyllä ollut aina mukava kuulla osallistujilta kehuja siitä, kuinka kivaa leirillä on ollut. Ylipäänsä positiivinen palaute, tapahtumasta riippumatta tuo aina sitä lisäinsporaatiota seuraavaa tapahtumaa varten - ja toki myös kritiikki on ollut aina tervetullutta ja kehujen lisäksi ollaan saatu myös kehitysideoita seuraavia tapahtumia ajatellen. 

kesäleiri 2013 - koiratanssia
kesäleiri 2013 - agilityä
Minulla on myös ollut molemmilla leireillä omia koiria mukana ja ne ovat saaneet toimia lainakoirina niille leiriläisille, joilla ei ollut omaa koiraa leirillä. Usein me saadaan ottaa meidän järjestämiin tapahtumiin omia koiria mukaan, mutta itse otan omat koirani mukaan lähinnä silloin, jos niille on tarvetta. Leirien lisäksi ne ovat esimerkiksi olleet malleina valokuvauskurssilla. Näissä täytyy kuitenkin aina ottaa huomioon se, että onko juuri se oma koira sopiva tuntemattoman lapsen tai nuorten ohjattavaksi ja kykeneekö se tekemään yhteistyötä muidenkin, kuin oman omistajansa kanssa. Juurikin tämän vuoksi en ole itsekään ottanut koko laumaani mukaan järjestämiimme tapahtumiin, sillä kaikki eivät ole lainakoiriksi sopivia. On nimittäin kaikkien osapuolien kannalta ikävää, jos koira onkin hyvin haastava tapaus, eikä lainaohjaajan kanssa yhteistyö suju ollenkaan. Meidän tapahtumissa, kuten leireillä osallistujat treenaavat lainakoirien kanssa vain valvotusti, joten olen ainakin itse voinut luottavaisin mielin antaa koiriani lainaksi muille nuorille koiraharrastajille. 


Miten jaostoon pääsee mukaan?
- Meillä on jaostossa tällä hetkellä pieni ja tiivis porukka, johon kyllä mahtuisi lisää innokkaita nuoria koiraharrastajia. Toisinaan tapahtumien, esimerkiksi mätsärien järjestäminen meinaa mennä jo tiukille, sillä meillä on nipin napin tarpeeksi porukkaa tapahtuman järjestämiseen, joten lisää jäseniä kaivataan! Meidän nykyisestä porukasta löytyy koiraihmistä moneen menoon, eikä esimerkiksi tarvitse harrastaa mitään lajia kuuluakseen jaostoon ja oma koirakaan ei ole mikään välttämättömyys. Riittää, jos olet innokas toimimaan energisessä porukassa koiramaisia tapahtumia järjestäen! 

Itse olin 14-vuotias, kun liityin jaostoon, osa on aloittanut jaostossa aiemmin ja osa myöhemmin, minkä vuoksi meillä on hyvinkin eri ikäistä porukkaa, eikä ikäeroilla ole mitään merkitystä tässä toiminnassa. Monet luulevat olevansa liian vanhoja jaoston toimintaan ja usein ajatellaankin, että nuorisojaosto on tarkoitettu vain alle 18 vuotiaille, mikä ei pidä paikkaansa. Nykyisestä porukasta osa on jo täysi-ikäisiä ja lisäksi moniin tapahtumiin, kuten kesäleireille tarvitaan riittävästi täysi-ikäisiä ihmisiä, joten myös nuoret aikuiset ovat ehdottomasti tervetulleita mukaan toimintaan!

kesäleiri 2013 päättäjäiset & sponsorimme pedigreen lahjakassit kaikille leiriläisille
lemmikkimessut 2015 - jaoston ständi & arvonta

möllirallytoko 2015 ilmoittautumispiste & palkinnot
Jos kiinnostuksesi heräsi ja haluaisit ehkä liittyä mukaan nuorisojaostoon, niin meidän toimintaan voi tulla vapaasti tutustumaan meidän järjestämissä tapahtumissa ja myös netistä löytyy lisätietoa jaostosta sekä yhteyshenkilöiden yhteystietoja. Itse olen esitellyt jaoston muutamalle kaverilleni, jotka ovat sitemmin liittyneet meidän toimintaan mukaan, joten jos satut tuntemaan jonkun jaostolaisen (meidän kaikkien esittelyt löytyvät jaoston nettisivuilta) niin varmasti saat myös sitä kautta lisätietoa meidän toiminnasta.

Jaoston omat nettisivut löytyvät osoitteesta http://ksnuorisojaosto.weebly.com/ sivuilta löydät jaoston esittelyn, vetäjän yhteystiedot, menneitä- sekä tulevia tapahtumia ja kuvagallerian, jossa on kuvia jaoston järjestämistä tapahtumista. 

Meiltä löytyy myös Facebook-sivu meidän nimellä (Keski- Suomen Kennelpiirin Nuorisojaosto) ja sivulla tiedotetaan meidän tulevista tapahtumista sekä muista nuorisojaoston toimintaan liittyvistä asioista. Käykäähän tykkäämässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti