perjantai 14. elokuuta 2015

Haastavaa

Meidän lauman osalta elokuu on alkanut melko rauhallisissa merkeissä. Lomalla vietettiin päivät mustikkametsässä keräten litrakaupalla marjoja ja iltaisin käytiin iltauinnilla, kummastakaan eivät koirat jääneet paitsi. Tuollaista päivärytmiä olisin noudattanut mieluusti pidempäänkin, mutta keskiviikkona oli aika palata takaisin koulun penkille, mikä myös tarkoitti kaupunkiin paluuta. Onneksi vapaat viikonloput on keksitty (vaikka ne harvinaista herkkua ovatkin) joten tultiin takaisin maaseudun rauhaan. Huomenna käydään vähän mätsärissä, mutta noin muuten aiotaan kerätä vielä vähän lisää niitä mustikoita.

kloodille kerrottiin uimalassa, että tuo olis helpompaa, jos sen kippurahännän laittais veteen - mutku eihän se käy

Kuluneeseen viikkoon on mahtunut kaksin kappalein niin mätsärituomarointeja kuin koulutusvuorojakin, joten tämä viikko ollaan lähinnä lenkkeilty ja treenailtu pikkujuttuja. Menin myös ilmoittamaan 4/5 laumasta rallytokokisoihin, joten ensi keskiviikkona olisi taas useampi rata ohjattavana. Kisat ovat Dayan ensimmäiset ja otetaan ensimmäinen koetus lähinnä testin kannalta sen suhteen, kuinka hyvin pakka pysyy kasassa vielä kisatilanteessa. Me kun ei olla mihinkään mölleihin tai muualle päästy, mutta joka tapauksessa keskiviikon jälkeen tietää, mitä treenata - tuloksesta riippumatta. Maanantaina meillä olisi vielä vepe ja tiistaina palaveerataan kerholaisten kanssa tästä - ja hei pennunomistajat, ilmoaikaa on vielä jäljellä! 

Ensi viikonloppuna suunnataan Kouvolan & Heinolan näyttelyihin Dayan kanssa. Itse menen molempina päivinä pyörittämään kehiä, joten äiti vie Dayan ja samalla myös Cloudyn pojan Jakin, joka on myös ilmoitettu molempiin näytelmiin. Onpa kivaa päästä näkemään tuota pojankloppiakin pitkästä aikaa!Saatiin myös haaste, jonka päätin toteuttaa jopa nyt heti, enkä vasta muutaman kuukauden päästä. Kiitos Suvex haasteesta!

1. Kolme parasta asiaa koirassasi/koirissasi?
- Dacussa parasta on sen tasaisuus/mutkattomuus, ahneus ja oikeastaan vähän kaikki.
- Windyssä helppous, kuuliaisuus ja tuon koiran on/off-nappula on aika loistava.
- Cloudyssa aamu-unisuus, sosiaalisuus ja on se muutenkin vaan paras viilipytty. (+ se nyt on vaan niin söpö)
- Dayassa vilkkaus, älykkyys ja sen mieletön kala-ilme. Tutut tietää, mitä tarkoittaa Tantun kala-ilme.
- Durassa lapsellisuus, eloisuus ja tietynlainen vahvuus, sillä se ei tosiaankaan ota itseensä ihan pienestä.

2. Hassuin temppu, jonka koirasi osaa/osaavat?
- Daculla varmaankin pujottelu. Itse liikkeessä ei mitään ihmeellistä ole, mutta kun olen ohjaajan, niin en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Tästä pitäisi ottaa joskus (uusi) video ja laittaa tännekin.
- Wintun venyy-temppu on klassinen, pitäisi ottaa videota siitäkin.
- Muut eivät sitten osaakaan mitään hauskaksi luokiteltavaa. 

3. Hauskin kommentti, jonka olet kuullut koirastasi/koiristasi?
- Tämän vuoden ajalta on jäänyt erityisesti mieleen allaolevat.

"Sehän osoittaa inhimillisiä piirteitä!"
"Dacu on tuollainen perussuomalainen koira, mut tsekki ei. Dacu on persu ja tsekki on mamu!"

Ensimmäinen kommentti oli Dayasta, joka tuli katsomaan tokkuraista Wintua ilman, että juoksi sen yli. Toinen on puolestaan kummisetäni analysointia noista koirista.4. Miten päädyit juuri kyseiseen rotuun/rotuihin?
- Bortsuja on ollut aina, joten se ei ollut oma valinta, muttei ole kyllä valittamistakaan. Sheltti tuli, kun oli ajankohtaista saada jokin hieman Dacua helpompi agilitykoira, oikeastaan itse sanoin vaan ohimennen, kun oltiin tulossa (huonosti sujuneista) treeneistä kotiin, että vitsi miten joku sheltti olisi kiva ja kuski mietti, että loistoidea, hankitaan sellainen. Eurasier tuli vähän puolivahingossa, haluttiin kokeilla jotain uutta ja rotu oli samalla passeli täyttämään sen näyttelykoiran menevän aukon. Tsekinpaimenkoira oli äidin ajatus, sillä entistä sakemanni-ihmistä tuollainen rotu sykähdytti, minkä vuoksi niitä täytyi mennä hakemaan Tanskasta kaksin kappalein.

5. Tuleeko seuraava koirasi olemaan saman rotuinen?
- Todennäköisesti seuraava on eurasier tai tsekkiläinen. Shelttiä ei taida enää tulla ja bortsu on melko epätodennäköinen, mistään ei enää saa samanlaista kuin Dacu! Eikä muu oikein kelpaa.

6. Mielestäsi paras koiralaji?
Harrastuksista varmasti toko! Toisaalta myös vepe on osoittautunut mahtavaksi ja tykkään myös vetohommista, vaikka ne onkin meidän osalta sellaista epäsäännöllistä itsekseen humputtelua.

7. Onko jotain koiralajia, jota et ole vielä päässyt treenaamaan, mutta joka kiinnostaisi sinua?
- Paimennus olisi sellainen, jota olisi kiinnostavaa päästä kokeilemaan tsekkiläisen kanssa. Toivottavasti tää toteutuu ensi vuonna!

8. Onko jotain koiralajia, jossa et osaa nähdä sinun treenaavan?
Ei oikeastaan. Vielä pari vuotta sitten rallytoko oli mielestäni aika hoopoa ja nyt sitä kuitenkin suunnitellaan jo kisakalenteria tämänkin lajin osalta, joten tuskin uskallan koskaan sanoa, että ei koskaan.


kesäkalju

9. Mikä asia on ollut helpoin opettaa koirallesi/koirillesi?
- Daculle oli helppoa opettaa agilityssä kepit ja se lienee edelleen parempi pujottelija kuin Wintu. Opetin ne sille ihan vaan kädellä näyttämällä ja silti niistä tuli mielettömän varmat ja itsenäiset, tosin kuin shetlantilaisella, jonka kanssa niitä opeteltiin enemmän ja niin sanotusti paremmilla tavoilla.
Suuri osa Wintun osaamista asioista on ollut helppoa opettaa, joten näistä vähän vaikeammista jutuista helpoin lienee varmaankin liike, jossa etujalat kiertävät vadin ympäri. Shetlantilainen oppi sen hyvin nopeasti, mutta itse puolestaan jahkailin pitkään, ennen kuin opetin sitä myös kiertämään vatia takajaloillaan. Nyt ollaankin molemmat vähän sekaisin, kiitos allekirjoittaneen, joka ei opettanut molempiin omia käskyjä.
Cloudyn osaamista asioista helpoin lienee luoksetulon stoppi, se on tähän mennessä aina pysähtynyt käsimerkillä kuin seinään, eikä se edes ennakoi, vaan vauhti ennen pysäytystä on lähes poikkeuksetta hyvä.
Dayalle kaikkien temppujen opettaminen on ollut aika helppoa, joten sanotaan vaikka, että Daikku oppi todella nopeasti erottamaan pyörimisen suuntakäskyt.
Duran kanssa mikään ei ole ollut erityisen helppoa, koska ollaan tehty kaikkea niin vähän, mutta täytyy kehaista, miten hienosti sivulletulon alkeet sujuu!

10. ..entä vaikein?
- Suurimman osan Dacun osaamista liikkeistä olen opettanut sille ollessani 10-12-vuotias, joten ei näitä tahdo enää muistaa...mutta ainakin sivulletulo (edestä kiepsahtamalla) oikealle puolelle oli haastavaa opettaa ja sitä harjoiteltiinkin pitkään, nykyään koira ei tosin taida edes muistaa sitä. Wintulle monet tokoon liittyvät asiat ovat olleet vaikeita ja tällä hetkellä painitaan tunnarin kanssa, mutta lisäksi sivuaskeleet (oikealle) olivat myös pitkään työn alla, ennen kuin ne alkoivat keväällä vihdoin sujuamaan haluamallani tavalla. Cloudyn ikuisuusongelma on nouto, mutta jos pitäisi valita jokin sellainen asia, jonka se on vaikeudesta huolimatta oppinut, niin varmaankin peruuttaminen, jossa on kyllä vieläkin parantamisen varaa, mutta pari metriä hienoa peruuttamista on meille jo työvoitto. Dayan ja Duran osalta mieleen ei tule mitään, sillä Daikun kanssa meillä ei ole vielä ollut suuria kompastuskiviä ja Duratin kanssa ollaan tehty vasta tosi vähän yhtään mitään, jolloin moni asia on laitettavissa lähinnä harjoittelun vähäisyyden piikkiin.

11. Minkälainen olisi unelma koirasi?
-
Tämä on paha. Sanotaan, että sellainen, joka on yhtä aikaa Dacu, Daya ja Cloudy. Mietin aina välillä, millaista olisi, jos minun ja Dacun yhteinen taival alkaisi nyt, eikä silloin, kun allekirjoittanut oli nippa nappa kymmenen..

Tää taiskin olla jokin erikoishaaste, joten rikon sääntöjä sen verran, etten haasta tähän ketään tai keksi kysymyksiä. Sitten ens kerralla lupaan totella sääntöjä.Niin ja yksi Cloudyn tyttö ehti tuossa käymään jo luustokuvissakin ja tulokset saatiin jo viime viikolla, lonkat A/A ja kyynärät 0/0! Lisäksi otettiin TGAA, joka oli negatiivinen. Jee! 

2 kommenttia:

  1. eihän nyt hieno neiti häntäänsä kastele! >=D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eipä tietenkään, fiksummaltahan se näyttää tuollaisena! :--D

      Poista