tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kokemuksen kannalta

Kesäkuun ensimmäinen lauantai vietettiin monen muun tokoilijan tapaan Tokon SM-kisojen merkeissä Tampereella.

Huomasin alkuvuodesta, että tämän vuoden sm-karkelot järjestettäisiin melko lähellä - Tampereella ja samassa syttyi kova hinku päästä osallistumaan tähän tapahtumaan uudelleen, vuoden 2013 ässämeistä oli jo liian pitkä aika. Mietin jo hetken, että hakisin Wintun kanssa shelttijoukkueeseen, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että edustetaan mielummin meidän omaa seuraa. Täytyi alkaa jo hyvissä ajoin kokoamaan joukkuetta, joten eikun koirakoita metsästämään!

Tiukentuneiden osallistumiskriteerien vuoksi sai tänä vuonna jännittää loppuun asti, saadaanko joukkuetta kasaan. Hetken näyttikin jo siltä, ettei joukkuetta tulisi, mutta pienellä suostuttelulla äiti suostui ohjaamaan Cloudya, joten ilmoitin myös eurasierin joukkueeseen ja näin meillä oli edustusjoukkue kasassa. Meitä oli kaksi voittajaluokan koirakkoa ja kaksi avoimen luokan koiraa ja itse toimin myös joukkueenjohtajana.

Kisa-aamu alkoi vähemmän mukavasti, kun auto huusi tunnin ajomatkan jälkeen lisää öljyä, jota se oli kyllä saanut jo edellisenä iltana. Onneksi kuuliainen auto sinnitteli huoltoasemalle asti, jossa siihen tungettiin litra lisää, mutta otettiin öljyä varmuuden vuoksi vielä matkalle mukaan. Se kannatti, sillä seuraavan kerran sitä laitettiin lisää vielä Särkänniemen kohdalla. Siinä vaiheessa olin jo puhelin kädessä, valmiina soittamaan joko taksin tai joukkuekaverin hakemaan, sillä minulla oli kaikkien koirakoiden kirjat ja paperit ilmoittautumista varten. Fiksuna ajattelin, että kerään kaikilta paperit jo etukäteen, jos joku vaikka myöhästyy tai auto hajoaa, niin saisin siitä huolimatta ilmoitettua joukkueen. Eiköhän näissä tilanteissa ole just se meidän auto, joka päättää olla toimimatta. Onneksi autokulta sinnitteli perille asti ja täyty kyllä myöntää, että menomatka oli moninkertaisesti jännempi kuin itse kisapäivä.Ehdin näkemään sekä kuvaamaan muiden joukkuelaisten suoritukset, mutta Cloudyn suoritus jäi näkemättä, sillä pelkäsin, että se olisi minut nähdessään sännännyt kehänauhojen ulkopuolelle, joten näin paremmaksi pysyä kehistä kaukana ja nautin kisapaikan kahvion antimista. Eurasier kisasi jo toukokuun lopussa äidin kanssa saaden AVO3-tuloksen 133 pisteellä ja tällä kertaa tulos oli sama, mutta pisteet huonommat, eli 102 pistettä risoineen. Parivaljakolla on lähinnä se ongelma, että äiti yrittää auttaa Cloudya liikaa, jolloin sen oma työskentely menee melko olemattomaksi. Cloudy ei tosin ole treenannut äidin kanssa yhtään, joten siihen nähden meni ihan tarpeeksi hyvin ja minä jatkan taas eurasierin kanssa tästä eteenpäin.

Aakkosjärjestys tarkoitti sitä, että Wintun suoritus oli vasta iltapäivällä ja sen suuremmin ihmettelemättä, tässä shetlantilaisen pisteet liikejärjestyksessä.

Ruutu 0
- Voi plöh. Jo aamulla kehää katsoessa laitoin merkille, että noin puolet koirista ei löytänyt keltaisilla ruutumerkeillä ja valkoisella nauhalla varustettuun ruutuun. Yritin opettaa shetlantilaiselle ruutua vielä "kato kun muut tekee, teeppä perässä"-periaatteella, mutta tämä koulutusmenetelmä ei tuottanut tulosta. Päinvastoin. Wintu ei varsinaisesti edes etsinyt ruutua, se vaan sinkoili vähän joka ilmansuuntaan, paitsi sinne, missä ruutu oli.

Seuraaminen 0
- Annoin kolme käskyä liikaa, yhden vahingossa ja parit muut tarkoituksella. Seuruukaavio ei ollut vaikea ja shetlantilainen seurasikin pääosin hyvin, mutta muutamissa kohdissa meno oli ihan luokatonta.

Kaukot 0
- Tämä jäi kyllä harmittamaan, sillä kaukoja ollaan treenattu paljon ja ne ovat sujuneet hienosti. Nyt Wintukainen lähinnä möllötti paikoillaan ja mietti, että pitäiskö tässä liikkua johonkin suuntaan. Se oli epätavallista, sillä yleensä Wintu tarjoaa edes jotain vaihtoa, ei se ikinä jätä yrittämättä, joten tässä vaiheessa kävi kyllä mielessä se, että voisiko alusta olla koiralle niin vaikea, että se vaikuttaa siihen näin.

Lähdettiin siis ykköskehästä mukanamme pelkästään kokonaisvaikutuksesta revityt 8 pojoa ja ilman mitään tulospaineita, haha!

Hyppynouto 8 
- Shetlantilainen lähti vauhdikkaasti, mutta vieras kapula oli vähän ällöttävä. Olihan se nyt käynyt ties miten monen koiran suussa ennen Wintua, joten siinä oli paljon pöpöjä, hyi!

Tunnari 0
- En enää tiedä, mitä shetlantilaisen tunnarista pitäisi ajatella, ei tämä saisi olla näin vaikeaa! Kalikat oli omaan makuuni melko kaukana, enkä itse edes nähnyt niitä ruohikosta ja nyt kun ollaan lähinnä kaivettu shetlantilaisen itseluottamusta piilotustreeneillä, niin ajattelin, ettei se sinne itsenäisesti uskalla edes lähteä. Vai miten oli? Wintu ampaisi kalikoille kuin raketti, viskeli kolmea ensimmäistä vasemmalta ja toi sitten sen kolmannen ilman, että koiran naamalla olisi ollut pienintäkään kysymysmerkkiä. Eikös meidän ongelman pitänyt nimenomaan olla se, että shetlantilainen kyllä osaa etsiä oman, muttei uskalla tuoda sitä? Ota tästä selvää, kun en enää oikein tiedä itsekään.
Oma olisi ollut toinen oikealta, juuri se, jota Wintu ei vaivautunut tsekkaamaan.

Luoksetulo 8
- Jos shetlantilainen oli tähän mennessä mokaillut tarpeeksi, niin nyt oli taas allekirjoittaneen vuoro. Wintulla on ollut tapana ennakoida pysähdyksiä ja tulla sen vuoksi hitaasti, mutta nyt se lähti liikkelle kuin tykin suusta. Jäin ihailemaan soopelin vauhtia ja sitten kun hokasin katsoa, että missähän vaiheessa koiran voisi pysäyttää, niin kappas! Koira olikin ehtinyt jo juosta merkin ohi...käskyn jälkeen pysähtyi kuitenkin napakasti, teki myös maahanmenon hienosti eikä vauhti pudonnut missään vaiheessa. Tuomarin mukaan pistevähennys tulikin nimenomaan siitä, kun käsky tuli myöhässä. Taisin siis itse pilata hyvin mahdollisen kympin omalla haaveilulla.

Toisestakin kehästä lähdettiin 8 pisteen kokonaisvaikutuksella.

Metallinouto 7
- Metalli on ällö ja toisten suussa käynyt metalli tuplaällö (triplaällö on sitten se, joka on käynyt Dacun suussa) joten palautus oli melko hidas.

Liikkeestä istuminen 8½- Taisi olla vähän hidas?


Paikkamakuu 10
- Ainoa liike, josta osasin etukäteen odottaa kymppiä. Wintu on hieno paikkistelija, eikä tarvinnut tällä kertaa tuplakäskyjä kumpaakaan suuntaan!


Lopuksi saatiin vielä kokonaisvaikutuksesta tuttu 8.

Yhteensä 135p VOI0Sellainen voittajaluokan korkkaus. En oikeastaan ole pettynyt tulokseen, sillä koe oli molemmille ensimmäinen laatuaan ja Wintulla oli ollut takana pitkä päivä, sillä oltiin lähtöjärjestyksessä viimeisten joukossa ja nurmipohja oli koiralle melko vieras alusta. Pettyneempi olen ehkä siihen, että koira oikein tehnyt töitä siten, kuten se normaalisti tekee. Enkä nyt ole oikeastaan varma, mitä meidän pitäisi oikeasti treenata. Jotkut liikkeet menevät kyllä siihen kastiin, jotka tarvitsevat lisää treeniä ja varmuutta, mutta osa ei ja esimerkiksi tunnarin treenaamisen kanssa olen rehellisesti sanoen ihan hukassa. Treeniä kyllä tarvitaan, mutta millaista?

edustusjoukkue vuosimallia 2015!
Lopullisessa pistelaskussa Keski-Suomen Kennelkerhon joukkue oli sijalla 55/58, joten ihan viimeisiksi ei kuitenkaan jääty, vaikka vain alemman luokan koirat saivat nippa nappa tulokset ja me voittajaluokassa kisaavat ei puolestaan saavutettu tulosta ollenkaan. Kokonaisuudessaan oli kuitenkin mukava reissu ja kokemuksena SM-kisat ovat ihan omaa luokkaansa, tuloksesta riippumatta. Lisäksi meillä oli aivan superkiva joukkue, jonka kanssa treenattiin yhdessä pitkin kevättä ja meidän joukkuehenki oli loistava. Katsottiin toistemme suoritukset, arvottiin mikä onnistuisi hyvin ja mikä puolestaan huonosti ja tietysti kannustettiin toisiamme. Hyvä meidän joukkue!

Meidän auto jäi kisapaikalle, mutta päästiin joukkuekaverin kyydissä takaisin Jyväskylään. Ensi vuonna tekis mieli lähteä näihin skaboihin uudelleen!

5 kommenttia:

 1. Voin yhtyä pohdintoihisi shetlantilaisen aiheuttamista kysymysmerkeistä treeniasioissa. Tääl on yks sininen, jonka toiminta on kisoissa täysin ristiriidassa treeneihin nähden. Mutta ehkä se tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ei siis olla ainoita, jotka painii tämän asian kanssa. :D Ennen Wintu on kyllä onnistunut suoriutumaan kisatilanteissakin aivan normisti, joten siksi tällainen ihmetyttää entistä enemmän, mutta kuten sanoit, ehkä se tästä!

   Poista
 2. POING! Sait juuri kyselyhaasteen! Eli rastia ruutuun ja laita haaste eteenpäin.

  TÄLLÄ HETKELLÄ
  [ ] minulla on nälkä
  [ ] olen onnellinen
  [ ] minulla on liikaa energiaa
  [ ] tahtoisin tappaa jonkun henkilön
  [ ] itkettää
  [ ] olen meikannut
  [ ] olen tylsistynyt
  [ ] haluaisin lähteä shoppailemaan
  [ ] odotan jotain tiettyä päivää

  MINULLA ON
  [ ] ihana perhe
  [ ] paljon valokuvia
  [ ] aina karkkia jemmassa
  [ ] tunnus irc-galleriassa
  [ ] ihan uusi kännykkä
  [ ] paljon elokuvia
  [ ] yli 5 farkut
  [ ] todella paljon vöitä
  [ ] pitkät hiukset
  [ ] rakennekynnet
  [ ] "alistajalasit"
  [ ] lakatut varpaankynnet
  [ ] farkkuminihame
  [ ] vähintään 3 tätiä

  EN KOSKAAN
  [ ] poseeraisi alasti
  [ ] myisi itseäni
  [ ] kokeilisi huumeita
  [ ] viiltelisi itseäni
  [ ] pahoinpitelisi ketään
  [ ] ostaisi vaatteita kirpputorilta
  [ ] laulaisi karaokea julkisella paikalla
  [ ] joisi itseäni umpihumalaan
  [ ] lukisi Raamattua
  [ ] näyttäisi keskisormea vanhuksille
  [ ] varastaisi mitään
  [ ] veisi jonkun muun seurustelukumppania
  [ ] seurustelisi tummaihoisen kanssa
  [ ] hyppäisi benjihyppyä

  OLEN
  [ ] kokeillut huumeita
  [ ] leikannut itse hiuksiani
  [ ] syönyt mustekalaa
  [ ] yrittänyt itsemurhaa
  [ ] käyttänyt itseruskettavaa
  [ ] ollut vähintään 2 päivää syömättä mitään
  [ ] tehnyt abortin
  [ ] pitänyt kotibileet
  [ ] muuttanut pois kotoa
  [ ] tehnyt itse toffeeta
  [ ] soitellut pilapuheluita
  [ ] saanut 10 historiankokeesta
  [ ] unohtanut lempipaidan jonnekin
  [ ] käyttänyt Playboypupu -vaatteita
  [ ] ihastunut?
  [ ] seurustellut?
  [ ] kiljunut julkisella paikalla?
  [ ] uinut uima-altaassa?
  [ ] uinut järvessä?
  [ ] uinut meressä?
  [ ] halannut?
  [ ] oksentanut?
  [ ] ollut humalassa?
  [ ] tupakoinut?
  [ ] ollut karkkilakossa
  [ ] omistanut lemmikkiä?
  [ ] ollut allerginen jollekin?
  [ ] värjännyt hiuksia?
  [ ] riidellyt ystäväsi kanssa?
  [ ] lentänyt lentokoneella ulkomaille?
  [ ] ollut Amerikassa?
  [ ] muuttanut?
  [ ] vaihtanut koulua?
  [ ] käyttänyt yli 150e yhdellä ostoskerralla?
  [ ] ollut konsertissa tai festarilla?
  [ ] lyönyt ketään?
  [ ] katsonut Lostia tv:stä?
  [ ] pelännyt pimeää?
  [ ] syönyt hattaraa?
  [ ] hukannut avaimesi?
  [ ] nolannut itseäsi julkisella paikalla?
  [ ] harrastanut tanssia?
  [ ] harrastanut jalkapalloa?
  [ ] itkenyt hautajaisissa?
  [ ] nauranut kirkossa?
  [ ] vihannut opettajaasi?
  [ ] laulanut luokan/koulun edessä?
  [ ] soittanut pianoa?
  [ ] ollut leirillä?
  [ ] saanut 10 matikan kokeessa?
  [ ] saanut uutta kännykkää?
  [ ] asunut yksin omassa asunnossa?
  [ ] ollut velkaa jollekin?
  [ ] sylkenyt jonkun kengille?
  [ ] murtanut jotain osaa kehostasi?
  [ ] ajanut autoa


  Oletko koskaan ajanut autoa päihtyneenä, tai ollut päihtyneen kyydissä?
  [ ] Kyllä
  [ ] En
  [ ] En tiedä

  Mitä piirteitä olisi mahdotonta sietää seurustelukumppanissa?
  [ ] Epämiellyttävä ulkonäkö
  [ ] Itsepäisyys
  [ ] Itserakkaus
  [ ] Mielenterveysongelma
  [ ] Tupakointi
  [ ] Yksinkertaisuus
  [ ] Ylimielisyys


  Myönnä, mitä näistä olet tehnyt:
  [ ] oksentanut humalassa
  [ ] käynyt pomppulinnassa, vaikka olet ollut sinne liian vanha
  [ ] käynyt pallomeressä, vaikka olet ollut sinne liian vanha
  [ ) haukkunut kaveriasi selän takana ilman syytä
  [ ] liftannut tuntemattoman kyytiin
  [ ] kiusannut vakavissasi
  [ ] saanut jonkun sanoillasi itkemään
  [ ] huutanut jollekin niin kovaa, kuin kurkustasi lähtee

  VastaaPoista