sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Edestä vedettävä vai perästä potkittava?

Tänään oltiin Cloudyn kanssa pitkästä, pitkästä aikaa ohjatuissa treeneissä aksaamassa! Tänään tuli vähän extempore-lähtö hallille kouluttamaan, joten eurasier joutui olemaan häkissä kokonaiset kolme tuntia, kun vedin treenejä ja vasta sen jälkeen lämmittelylenkin kautta omiin treeneihin. 


Tehtiin Cloudyn kanssa viimeisenä ja pelkästään rataa, puomi-putki- sekä A-putki-erottelut jäivät meiltä tällä kertaa kokonaan tekemättä, sillä kouluttaminen söi osan omasta treeni-ajasta. Tosin jos saa pientä punaharmaata kehua, niin se kyllä on noissa kontaktien ja putkien erottelussa melko hyvä, joten ei haitannut, vaikka ne jäivät väliin. Rata oli melko suoraviivainen sisältäen 20 estettä. Mukana oli kuusi keppiä ohjureiden kera ja täytyi käydä kokeilemassa ne etukäteen, sillä Cloudy on tehnyt keppejä viimeksi noin vuosi sitten ja olin varma, että se sinkoilee ohjureiden ali, mutta sepä pujottelikin oikein hienosti!

Kepit olivatkin se onnistunein juttu tänään. Rata jaettiin kahteen osaan ja tehtiin ensimmäinen puolikas kahteen otteeseen, jonka jälkeen juostiin myös toinen puolikas kahdesti, mutta tässä yhteydessä Cloudyn motivaatio oli jo kortilla. Sitten käytiin ulkona, jonka jälkeen rata kerran kokonaisena, joka taisi mennä puhtaana läpi? En tarkalleen muista. Aiempien aksakoirien kanssa muistin kaikki mahdolliset kiellot, pudonneet rimat sun muut, mutta ei Cloudyn kanssa sellaisia ehdi ajatella. Ei sillä, että eurasier menisi kovaa, vaan sillä, että itse täytyy pinkoa menemään niin lujaa, katsoa sivusilmällä, tuleeko koira ja samalla (yrittää) olla itse törmäämättä mihinkään.

(C) Salla Kuikka

Treenien päätteeksi pohdittiinkin Annan kanssa, kuinka Cloudylle saataisiin lisää vauhtia. Oli tosi lohduttavaa kuulla kouluttajan suusta se, että "Cloudy osaa jo kaiken",  joten kovin huonosti asiat eivät ole. Nyt kun vihdoin päästään treenaamaan vähintään kerran viikossa, niin muistiinpanoja tulevaisuuden varalle!

 • Älä tee rataa/muuta kuviota kahdesti, jos ensimmäinen kerta sujuu hyvin!
 • Tee mielummin kohta x uudelleen, jos menee pieleen, ei koko hommaa
 • Liiku itse jos on suoraa tai koira pystyy muuten tulemaan perässä
 • Jos koira ei näe missä menet, odota koiraa ja liiku sen kanssa yhdessä
 • Ei liikaa etumatkaa, jos on vaarana, että oma liike pysähtyy (esim. putkille lähetys)

Tulin samalla myös pohtineeksi, että hittoako olen mennyt opettamaan tuolle koiralle kontaktit? Ne jos mitkä hidastavat Cloudyn menoa, sillä niissä vauhti aina tössähtää ja kestää aina tovin koota se uudelleen. Lisäksi kouluttajan mukaan olisi erittäin epätodennäköistä, että Cloudy alkaisi hyppimään kontaktien yli ja samaa mieltä olen itsekin. 

pojoing  (C) Salla Kuikka

Toisaalta kontaktien ansiosta Cloudy hakeutuu aina erittäin innokkaasti kontakteille, sillä se on tottunut saamaan niistä palkan ja se aina valitsee mieluiten kontaktiesteen muiden esteiden joukosta. Eikä se olisi maailmanloppu, jos joutuisinkin toteamaan, että kontakteista luopuminen oli huono ajatus, sillä Cloudyn kanssa aksailu on lähinnä huvikseen humputtelua, vaikka joskus käydäänkin vielä kisaamassa, mutta siihen se oikeastaan jääkin. Onneksi meillä on Outi Harjun valmennus tulossa parin viikon päästä, tätä täytyy ehdottomasti kysyä siellä ja alkaa sitten työstämään uusien vinkkien voimalla. En kuitenkaan haluaisi, että Cloudylta häviäisi se mielekkyys kontaktiesteitä kohtaan, mikä sillä nyt on olemassa.

Wintullekaan en aikoinaan opettanut kontakteja ollenkaan, se oli niin kuuliainen ja kiltti, ettei edes yrittänyt pomppia kontakteilta pois, joten niille ei ollut tarvetta. Cloudylle päädyin opettamaan kontaktit lähinnä siksi, koska kaikki tekee niin, ne näyttävät kivoilta ja oletin, että isomman koiran kanssa ne olisivat oikeastaan välttämättömät. Pieleen taisi mennä.

Täytyy varmaan katsoa, millainen projekti olisi opettaa varsinaiset juoksarit. En vaan millään viitsisi käyttää lukuisia tunteja niiden opetteleluun ja treenailuun, koska me sunnuntaihumputtelijat haluttaisiin kisaamaankin vielä tämän vuoden puolella.

2 kommenttia:

 1. Mä vaihoin lennosta Pongon pysäytyskontaktit "vapautan-sen-ajoissa" -kontakteiksi. :D Mäkin mietin juoksukontakteja, mutta en osaa opettaa niitä, ne vie hirveästi aikaa ja toistoja että ne saa varmaksi ja toisaalta tuo toimii ihan hyvin, että koiran vapauttaa jo ennenkun se edes pääsee mihinkään 2-2 asentoon. Meillä ainakin hidastaa koiran menoa niin hirveästi, sen vauhti loppuu päällä ja se varovasti tulee sen A:n jälkimmäisen puolen, koska ei halua rysäyttää täydellä voimalla siihen 2-2 asentoon pysähdykseen. Niimpä mä aina vapautan sen oikestaan heti kun se on tullut toiselle puolelle ja eipä se oo koskaan liian ylhäältä hypännyt. Treeneissä saatan vielä joskus vaatia pysähdystä, mutta kisatilanteessa en. Ainakin nyt tää toimii, pitää miettiä varmaan jotain muuta ratkasua jos kisoissa se alkaa hyppiä kontaktien yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi vois toimia kyllä Cloudyllakin! En mullakaan ole kyllä mitään mielenkiintoa (saati sitten jaksamista :D ) opettaa mitään juoksareita ainakaan tuolle koiralle, kun se on muutenkin tuollainen mato. Nyt toi jää aina himmailemaan kontaktialueelle vapautuksesta huolimatta, koska eurasier haluaa aina palkan, mutta nyt vois alkaa palkkaamaan siitä, että se tulis vaan pois sieltä. :--D

   Poista