sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Tavoitteena nouto

Tänään suunnattiin Cloudyn kanssa Etoelävän tokovalmennukseen, jossa pureuduttiin oikein kunnolla eurasierin nouto-ongelmaan!

Cloudyn noutohistoria on värikäs. Sen noutamista ja suhtautumista kapulaan on yritetty työstää lukuisilla eri keinoilla, enkä voi olla kaikkien niiden keinojen kokeilemisesta tyytyväinen näin jälkikäteen. Cloudy ei ollut ikinä järin kiinnostunut leikkimisestä, leluista tai noutamisesta, mutta jotain ollaan saatu aikaiseksi, niin hyvässä kuin pahassakin. Cloudy toi minulle keväällä 2013 pallon puolivahingossa ja sen jälkeen ollaan kyllä leikitty monenlaisilla leluilla niin, että koiralla on ollut superkivaa, mutta ei hyvää, ellei jotain huonoakin. Sain sille hankittua inhon kapulaa kohtaan, mutta se moka taisi ajoittua jo vuodelle 2012.

Dayalle suunnattu lumipallo on juuri laskeutumassa

Jos jostakin voin käyttää sanontaa "ollaan tehty paljon töitä" niin se pätee juuri tähän. Parin vuoden onnistumisensekaisen epäonnistuneen projektin tultua päätökseen päätin aloittaa homman työstämisen täysin alusta. En edes muista, miten monta tuntia olen istunut olohuoneen matolla naksutellen kalikkaa Cloudylle, mutta tulosta on syntynyt. Loppuvuodesta päästiin vihdoin ja viimein tilanteeseen, jossa Cloudy suostuu ottamaan kalikan suuhun. Ei ottamaan siitä kiinni, se pikemminkin ujutti hampaansa kapulan ympärille. Se tuntui jo suurelta harppaukselta, mutta siihen jymähdettiin. Siispä lähdettiin valmennukseen utelemaan, kuinka pieni eurasier oppisi paitsi myös noutamaan ja pitämään kalikasta oikeasti kiinni. Säälittävää, mutta en edes uskaltanut treenata asiaa ominpäin yksinäni, takaraivossa oli jatkuvasti pelko siitä, että pilaan sen ja tehdään samanlainen duuni taas uudelleen. Siksi halusin mennä valvovien silmien alle, kun omat treenitkin jatkuvat vasta ensi kuussa.

Ensin sain Elliltä noottia siitä, että olen liian hätäinen. Totta, ei saisi lähteä vaatimaan heti vaikeinta koiran osaamaa asiaa. Paimenilla moinen ei ole tuottanut kompastuskiviä, varsinkin Daculle tulee heti sellainen "prkl no mites tää, ai ei kelpaa, no entäs tämä?!" mutta Cloudy ei ole yhtä tarmokas, vaan sillä menee maku koko hommasta, eikä se enää viitsi yrittää. Tämä helposta aloittaminen täytyy muistaa ja ylläpitää jatkossakin, muidenkin liikkeiden, kuin noudon osalta.

Töpön mielestä on hoopoa nähdä vaivaa tällaisten asioiden eteen

Cloudy sai kuitenkin kehuja siitä, että sillä on asenne hyvä, eikä se inhoa kapulaa. Samaten ollaan kuulemma oltu noudon suhteen hyvin perusteellisia, sillä Cloudy tiesi heti, mikä tämä homma on, eikä se jäänyt kyselemään. Vielä ei päästy siihen pisteeseen, että Cloudy olisi nostanut kalikkaa, mutta kerran saatiin aivan mahtava, kunnon ote kapulasta, joka jäikin päällimmäisenä mieleen. Se oli treenin kohokohta, vaikka mahtui 45 minuuttiin paljon muutakin. Paljon erilaisia treeni-ideoita, ohjeita siihen, kuinka nyt edetään ja ennen kaikkea sitä kapulan vahvistamista oikealla treenien kululla. Helposta vaikeaan, eikä liikaa toistoja ja välillä taukoja. Helpottaa omaa treenaamista, jos kirjaan etukäteen ylös, montako toistoa kelpuutan sieltä helpoimmasta päästä (esim. kapulan koskettaminen) ennen kuin alan lisäämään vaikeustasoa. Tämä täytyy ottaa käyttöön, vaikka noin muuten olenkin todella huono suunnittelemaan treenejä etukäteen.

Odotan innolla, miten tästä päästään etenemään. Heti huomenna olisi tarkoitus taas tehdä tuttavuutta kalikan kanssa, toivottavasti ei jämähdetä heti ensimmäisenä umpikujaan. Asenne kohdallaan ja sillein?

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä tuleviin treeneihin! Itse kanssa aloitin tyystin alusta koko noutoprojektin, onhan tuon puukappaleen kanssa mitelty jo miltei 3 vuotta; ensin Cepen ja nyt Mollyn kanssa. Sain aivan uuden näkökulman koko homman kululle uusien opasteiden kautta ja tulosta on alkanut näkyä välittömästi. Itseasiassa olen itsekin kyhäilemässä postaustakin kyseisestä aiheesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jahei hieno homma, jään innolla odottamaan, millaisen ratkaisun löysitte, kun luonnollisesti se kiinnostaa kovasti. :--D

   Poista
 2. Tsemppiä ongelman ratkomiseen. Glorian kanssa tuli tästä asiasta tapeltua, mutta nykyään kapula on paras kaveri!;) Kyllä se siitä. Onneksi tajusin pikku jäbälle aloittaa pito treenit heti kun se tajusi naksuttimesta jotain, jotta ei tule tämän kanssa ongelmaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Wintu kans inhosi kalikkaa ennen, mutta siitä selvittiin tosi vähällä verrattuna tähän, vaikka töitä sai senkin kanssa tehdä. Täytyy varmaan ottaa Duralle kans kapula mukaan treenikuvioihin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa (eli pian!) onneksi Daya kantaa suussaan kaikenlaista roinaa, että sille nouto tulee tuskin olemaan ongelma - ellei allekirjoittanut onnistu tekemään siitä sellaista. :´)

   Poista