maanantai 2. syyskuuta 2013

Haasteita

Oumaikaat, saatiin kaksi haastetta! Ensin Netalta ja sitten Axulta, joten täytyy alkaa hommiin. Nämä haasteet + vastaukset tulevat nyt poikkeuksellisesti vain suomeksi.

Haasteen säännöt:
- Vastaa haastajan 11 kysymykseen.
- Keksi 11 uutta kysymystä.
- Haasta 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa.
- Kerro bloggaajille, että olet haastanut heidät. 

Ensimmäisenä Netan haaste. (http://nettastage.blogspot.fi/)

1. Mitä koiraharrastuslajia et koskaan haluaisi kokeilla?
- Hmmm...mitään inhokkiharrastusta en osaa nimetä ja voisin sanoa olevani melko avoin uusille harrastuksille. Lasketaanko metsästys harrastukseksi? Se tuntuu olevan vähän enemmän työ kuin harrastus, mutta ei kuitenkaan sopisi minulle ollenkaan, Cloudylle ehkä. Eläinrakkaana ihmisenä tuntuisi aivan julmetun pahalta ampua eläimiä tai ylipäänsä ajatus siinä, että oma koira siellä edesauttaa niiden eläinten saamista pois päiviltään. Jep, saan tämän kuullostamaan hyvin traagiselta. 

2. Mitä kaikkia koiraharrastuslajeja olet koirasi/koiriesi kanssa kokeillut?
- Agilityä, tokoa, canicrossia + muuta vetoa (potkuri, hiihto, taakanveto), koiratanssia, jälkeä sekä näyttelyitä, mikäli ne lasketaan.

3. Miten päädyit nykyisen koirasi/nykyisten koiriesi rotuun/rotuihin?
- Dacu/bordercollie ei oikeastaan ollut oma rotuvalinta, mutta se vaan tuntui silloin luonnolliselta jättää Digin pentu kotiin muiden bortsujen keskelle, kun bortsu oli silloin vielä porukoidenkin rotu. Windy/shetlanninlammaskoira oli oma idea, joka tosin lähti omasta möläytyksestä vakavemmalle pohjalle vasta sitten, kun äiti halusi tosissaan hankkia minulle helpomman harrastuskoiran Dacun tilalle (onneksi se on nykyään Dacun rinnalla, eikä tilalla). Cloudy puolestaan tuli siksi, koska näyttelykoira oli pakkopakko saada. Alkuun sen piti olla husky, koska myös vetohommat kiinnosti, mutta äiti ehdotti, että käviskö eukku. Muuten eukku ei miellyttänyt, mutta Piikua (Cloudyn emää) olin ihastellut jo kaksi vuotta ennen pentujen syntymää ja tunsin sen muutenkin ja tykkäsin siitä, joten miksei. Viisailla kriteereillä on siis koirat hankittu, eikö?

4. Minkä rotuista koiraa et ikinä voisi edes harkita omistavasi?
- Oikeastaan ryhmien 1 ja 5 rodut ovat ainoita jotka miellyttävät, muutama poikkeus kasiryhmästä tosin löytyy. Ehdottomia nounou-rotuja ovat kuitenkin bulldoggit ja molossit ylipäänsä, eettisistä syistä sekä sen vuoksi, etten tekisi sellaisella mitään eivätkä myöskään ulkonäöllisesti miellytä. Sekä monet pienet koirat (mm. ysiryhmä) eivät miellytä silmää ja vaikka joku villakoira olisi muuten melko kiva, niin se se näytä nyt niin kivalta kuitenkaan, että sitä pärstää jaksaisi yli 10 vuotta katsella. Kyllä, olen myös ulkonäkörasisti. 

Sekopäihin ei kyllästy ikinä
5. Parasta koiraharrastuksessa?
- Kaikki! Noup, olen pessimisti, on myös asioita, jotka on ihan perseestä. Parhaisiin puoliin voisi sanoa vaikka itse nuo koirat, kun lähtee koulun jälkeen niiden kanssa lenkille sen sijasta, että menee kavereiden kanssa Mäkkäriin saa sellaisen tunteen, että käyttää aikansa hyödyllisesti. Koiramenot ei tunnu ikinä turhilta, eikä varsinkaan sen jälkeen, kun on menettänyt noita useamman elämänsä aikana, niin niitä yhteisiä kisareissuja kuin normaaleja aamulenkkejäkin oppii arvostamaan aivan uudella tavalla. Muut koiraihmiset on myös jeesjuttu, tutustuu paljon uusiin ja mukaviin ihmisiin ja oppii olemaan eri-ikäisten ihmisten kanssa, sama harrastus kuitenkin yhdistää! Teinidraamaa tulee seurattua sivussa koulussa ollessa sen verran tarpeeksi, että nou kiitos. Koiraharrastus on myös melko opettavaista! Vaikka koiran omistaminen opettaa itsessään paljon, niin koiraharrastus tuplasti enemmän!

6. Huonointa koiraharrastuksessa?
- Rahanmeno! Noei, on sekin, mutta on niitä huonompiakin. Kateellisuus, itsekkyys ja ahneus. Vaikka tuntuu, että näihin törmää enemmän kasvatustouhuissa kuin harrastuksissa, niin kyllä se pätee molempiin. Myös se, että oma harrastus menee koiran edelle. Ts. luokittelen, että kaikki harrastukset, niin näyttelyt kuin agilitykin ovat ihmisten harrastuksia, koirat pärjäävät kyllä ilmankin. Tämän vuoksi on melkoisen itsekästä perustella vaikka sitä aksan harrastamista sairaalla koiralla siksi, että koira tykkää niin mahdottomasti. Kai se tykkää, mutten väittäisi Windynkään olleen millään lailla onneton nyt, kun lopettamisesta on hurahtanut puolisen vuotta. Harrastukset eivät koiralle ole mikään välttämättömyys, mutta osalle ihmisistä näyttävät olevan.

7. Mikä oli suosikkikoirarotusi, kun olit seitsemänvuotias?
- Siperianhuskyhän se.

8. Mitä harrastat koirasi/koiriesi kanssa?
- Cloudyn kanssa tokoa ja vetoa (syksy-kevät) sekä koiratanssin ja agilityn sanoisin olevan melkoisen epäsäännöllistä. Esim. meidän koiratanssin treenaamiset yleensä sijoittuvat epämääräisiksi sähläyksiksi tokotreenien keskellä. Windyn kanssa ainoa "kunnon" harrastus taitanee olla koiratanssi, tokoa kyllä treenataan, mutta itse en sen kanssa juurikaan siinä kisaa. Dacu on varhaiseläköitynyt, mutta toivotaan, että voidaan joskus vielä jotain pientä harrastella ilman, että se aiheuttaisi sille vaivoja!


9. Voisitko koskaan kuvitella alkavasi kasvattajaksi?
- Kyllä ja sehän on itse asiassa tarkoituskin. Afromines-kennelnimellä olisi tarkoitus joskus jatkaa, ei niinkään siksi, että nimi olisi itsessään hieno, siihen liittyvä opetus sen sijan on!

10. Mikä on koirasi/koiriesi lempilelu?
- Ei nämä ahneet leiki, ne vaan syö. Eiku mitä...Dacun uusi lemppari on varmaankin tuo ylläolevassa kuvassa näkyvä käärme, myös patukka on kova sana, mutta sillä ei olla leikitty aikoihin niskan vuoksi. Se myös rakastaa vinkuleluja yli kaiken! Dacu onkin se talon ainut kunnon leikkijä. Cloudylle kelpaa lelut silloin kun se on sillä tuulella ja se joko leikkii itse tai yrittää epätoivoisesti viedä lelua aina Daculta. Molemmille tytöille tyhjät vessapaperirullat (ts. ne pahviset osat) on ihania leluja, Cloudy on myös aktiivinen heittelemään palloja. En nyt kuollaksenikaan tiedä miksi niitä leluja kutsutaan, joissa ei ole mitään sisällä, paitsi sellainen vinku ja ovat muuten sellaisia löröjä. Jotain eläinhahmoja ne yleensä ovat. Niistä Windy kuitenkin tykkää! Pitääkin joskus ottaa sellaisista kuva, että tiedätte, mitä tarkoitan.

11. Miten koirasi matkustaa autossa?
- Takakontissa matkustavat. Jos käytössä on auto, jossa on koiraepäystävällinen takakontti, niin takapenkillä. Onhan Cloudy tosin matkustanut Tallinnan - ja Oulun reissut apukuskin jalkatilassa...!

Kiitos Netalle haasteesta!


Seuraavaksi Axun haaste. (http://taivaanrannanmaalarii.blogspot.fi/)

1. Mistä keksit koirasi/koiriesi nimen?
- Dacun nimeä en keksinyt itse, sen keksi joku porukoista. Silloin oli vielä idea, että kaikille koirille nelikirjaiminen D:llä alkava nimi. Dacun nimi on kyllä siitä perfect, että se erottuu loistavasti kaimasta! Eipä ole samanlaista tullut vastaan. Windyn nimi tuli vastaan enkunkirjoja selatessa ja olihan siinä melkoinen päätös valita se muiden nimien joukosta, joita oli paljon. Windystähän meinasi tulla myös mm. Destiny, Vinka tai Mandy. Hyhhyh, ehkä yksi historian onnistunein asia, että tuosta tuli vaan Windy. Cloudy on yhden pidempiaikaisen nettituttavan, Hijirin keksimä nimi lähinnä sen perusteella, että edellinen koira on Windy ja pilvet voivat olla myös harmaita. Niin, vaikka tuosta otuksesta ei ihan pilvenhaarmaata tullutkaan!

2. Onko sinulla jotain haaverotua? Jos on, niin mikä?
- Onhan näitä! Täysin oma bortsu on ollut haaveissa, tiedä sitten, tuleeko moista. Husky on myös ollut sieltä lapsesta asti haaveena, joskin nykyisellään realistisimmilla perusteilla, muttei sellaista(kaan) ole varmasti aivan lähivuosina tulossa. Onhan niitä muitakin haaveita, mutta oma bortsu on varmaankin se ykkönen.

3. Millainen on koirahistoriasi (onko sinulla ollut aikaisemmin koiria, jos on, niin millaisia)?
- Kivinen ja kuoppainen! Tähän ikään mahdutettuna niitä omia koiria ei vielä ole ollut ennen nykyisiä, mutta perheen koiria kylläkin. Äidin punavalkoinen Daja-bortsu sekä mustavalkoinen Deni-bortsu ovat jääneet mieleen ehkä parhaiten. Eikä sovi unohtaa näiden bortsujen lisäksi ensimmäistä harrastuskoiraani, amerikancockerspanieli Davea. Maailman ihanin koira, mutta itsepäinen kuin muuli!

4. Lempikoiraharrastuslajisi? Miksi pidät juuri siitä?
- Toko vai veto? Apuapuaapua, ehkä toko? Tai en tiedä! Molemmissa on puolensa. Vetojutuissa yksinkertaisesti se vauhdin hurma, etenkin potkurilla vedättäminen on aivan mahtavaa! Ei sitä voi sanoin kuvailla, itse kun sen kokee, tietää kyllä, mitä tarkoitan. Toko puolestaan sen vuoksi, että siinä oppii tuntemaan koiran lisäksi myös itsensä mielettömän hyvin. On myös upeaa saada asia x sujumaan ja kisatkin ovat paljon kisamaisempia kuin agissa tai vastaavassa. Agissa radalla ei ehdi jännittää tai muutenkaan fiilistellä, tokossa se juttu on aivan toinen. Tokossa ei myöskään ole mitään oikotietä, vaan kaikki liikkeet on osattava, oli ne helppo opettaa tai ei. Ainainen pilkunviilaus ja pikkutarkkuus on myös se oma juttunsa tässä!

5. Mikä on helpointa koirassasi/koirissasi?
- Hmmm...ehkä se, että ne oppivat asioita ikäänkuin itsestään toistensa opettamana? En ole joutunut opettamaan koiriani uimaan, ei kuljeta julkisilla tmv. ja kun mennään, niin oletan, että ne osaa olla siellä ihmisiksi, niin nehän kans ovat, ne sopeutuu eri tilanteisiin ja paikkoihin nopeasti ja ennen kaikkea, tulevat toimeen tuossa pienessä laumassaan aika mainiosti!

Vinski piti pienemmälleen uimakoulua ja vahti, ettei se huku! 
6. Entä vaikeinta?
- Taitaa olla Cloudylla tuo syömättömyys sekä Windyn osalta se paukkuarkuus ynnä muu pään toiminta. Cloudyn riistavietti on myös aivan oma lukunsa. Nämä ehkä ne, jotka ovat näkyvillä kaikkein eniten ja joidenka ansiosta itse reagoin pieniinkin ääniin salamannopeasti, jotta huomaan, että täytyykö ottaa paniikissa juokseva koira kiinni vai ei..

7. Luettele lempikoirarotusi jokaisesta roturyhmästä?
- FCI1 Bordercollie, FCI2 Hovawart, FCI3 Borderterrieri, FCI4 Pk.mäyräkoira, FCI5 Eurasier, FCI6 Beagle, FCI7 Stabyhounm FCI8 Tolleri, FCI9 Keskarivillakoira ja FCI10 Irlanninsusikoira.

8. Millainen koiranomista/kouluttaja olet?
- Laiskalaiskalaiska. Kouluttamisen suhteen ainakin, lenkkeilyn suhteen sitten jopa melko motivoitunut, ruokinnan suhteen samaten. Lyhytpinnainen myös, en tykkää siitä että asioita ei noudateta heti ensimmäisestä käskystä ja onneksi koirat on sen verran kovapäisiä, etteivät hätkähdä, vaikka perkelettä lentää välillä. Windykin on siedättynyt aika hyvin! Olen myös kuulemma melko nipo sen suhteen, että mitä nuo syö, millaista liikuntaa saavat jne.

9. Onko sinulla jotain tavoitteita koirasi/koiriesi kanssa, jos on niin mitä?
- Noup, kunhan terveenä eletään ja pitkään niin siinä olisi tarpeeksi. Tietenkin harrastuksien suhteen on toiveita, ei niinkään tavoitteita. Cloudysta on joskus toiveena saada inttivalio, Windylle puolestaan TK2 ja Dacusta terve. Siinä on realistiset. Haaveena tietenkin kaikenlaista aina tottisvaliosta lähtien, mutta unelmien ajattelu on liian työlästä.

10. Mitkä olivat/ovat sinulle tärkeimmät kriteerit koiraa hankkiessa?
- Koiran kasvattaja sekä tämän tekemä jalostustyö, kasvattaja ei myöskään saa olla mikään "suurkasvattaja" joka pennuttaa jokaisen ok-koiran. Myös yhdistelmä sekä näin ollen myös koiran suku merkkaa paljon. Itse pentua valitessa sitten rakenne sekä luonne, mitä pennuista on pääteltävissä.

Kekäle Axu, teit vaan kymmenen kysymystä!


Seuraavat kysymykset:

1. Valitsitko nykyisen koirasi itse (muiden pentujen joukosta) sitä hankkiessasi?
2. Oliko väri tärkeä kriteeri koiraa hankkiessasi, saitko sen värisen koiran, kuin alunperin halusit?
3. Mikä on ihanin kohta koirassasi (esim. pörröinen häntä jne.)? 
4. Miksi otit koirasi juuri siltä kasvattajalta, kuin mistä se on tullut?
5. Oletko ollut tyytyväinen rotuvalintaasi nykyisen/nykyisten koirasi/koiriesi kohdalla?
6. Minkä luulisit olevan omalla kohdallasi maximikoiramäärä (eli kuinka monta koiraa pystyisit pitämään talossa samaan aikaan)?
7. Minkä rodun ottaisit, ellet sitä, mikä sinulla nyt jo on?
8. Suosikkiharrastus koirasi kanssa, miksi juuri se?
9. Onko sinulla kisatavoitteita/suunnitelmia koirasi kanssa missään lajissa?
10. Mitkä ovat koirasi parhaimmat puolet?
11. Entäs ne huonoimmat?

Mielikuvitus loppui kesken, joten suurin osa niitä peruskysymyksiä, joita melkein joka haasteessa.
Haastetaan seuraavat!

http://kerttupetteri.blogspot.fi/
http://tassunjalkiasydanmessa.blogspot.fi/
http://koiranelamani.blogspot.fi/
http://ttahiti.blogspot.fi/
http://lulleron.blogspot.fi/
http://shelttipoika.blogspot.com/

Minäkin haastan edellisen tapaan vaan muutaman, kun kierrätän noita samoja kysymyksiä. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti